Salı, Ekim 09, 2001

Haydi! Bilecik'e gidiyoruz!

BİLECİK’TE DOĞAYA VE KÜLTÜRE BİRLİKTE BAKMAK!


ÇEKÜL Vakfı’nın kent-havza-bölge-ülke ölçeğinde sürdürdüğü çalışmalardan biri olan “Kendini Koruyan Kentler Projesi”ne Bilecik de eklendi. Bilecik-Söğüt-Osmaneli bölgesini “havza boyutunda” ele alarak geliştirilecek projelerin ilk girişimleri başlatıldı. Valilik, Belediye, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi işbirliğiyle başlatılan “Beylikten İmparatorluğa, İmparatorluktan Kurtuluşa” projesi, iki ay gibi kısa bir sürede önemli ölçüde ilerledi. Gönül Kaya’nın koordinatörlüğünde oluşturulan ÇEKÜL Bilecik Temsilciliği’ne Elif Yaşar’ın girişimleriyle Gençlik Birimi de eklendi. Orman Bakanlığı işbirliğiyle başlatılan “Marmara Bölgesi’nde Yanan Alanları Ağaçlandırma Kampanyası”nın ilk adımı da Bilecik’in Osmaneli İlçesi’nde atılıyor. Yanan alanlar, halkın geniş katılımıyla ağaçlandırılacak.

Kamu ve sivil kesimin kendi olanakları oranında sürdürdükleri koruma-yaşatma girişimlerinin ancak halkın desteği olduğu takdirde ve birlikteliğe dönüştüğü oranda başarıya ulaştığı gerçeği, son günlerde Bilecik’te de kendini gösteriyor. Bu nedenle Bilecik’in doğal-kültürel-tarihsel değerlerinin korunması çabaları, halkın katılımın ve her şeyden önce manevi desteğini, öncelikli ilgisini beklemektedir.

Çabalar, paylaşıldıkça anlam kazanacak ve olumlu-kalıcı sonuçlar verecektir.

Hayat Vermek...
Osmaneli’de yüzbinlerce ağacın alevlere yenik düşmesi ve ardında kül rengi bir orman bırakması, bu toprakları yaşatmak zorunda olan insanlar için koşulsuz dayanışma ortamını da kaçınılmaz kılmıştır.

Binlerce yıldır bize hayat veren toprak, şimdi bizden hayat bekler duruma gelmiştir. Yaşama şansımızı güçlendirmek, elimizdedir. Orman yokoldu mu, toprak canlılığını yitirdi mi, bu topraklar üzerinde yaşayan-üreten insanlar için de yaşam zorlaştı demektir.

Bilecik’in ayrıcalıklı doğası; köklü tarihsel birikiminin yaratıldığı topraklara bağlılığıyla bir bütün olarak değerlendirilmeyi, yeniden tasarlanmayı ve sağlıklı kullanılmayı beklemektedir.

Yanan ormanların yeniden yeşertilmesi, kentin kimliğine uygun planlanması, tarihsel izlerin ortaya çıkarılarak korunması, geleceğe taşınan Bilecik’in özellikli yerini tanımlayabilmesinin umut veren ilk işaretleri olacaktır.

Doğa-kültür öncelikli projelere kamu-yerel-sivil-özel her kesimden bireyin el vermesi, birikimleri oranında katkı yapması, hemşehrilerin kentine sahip çıkması, özverili çabaların olumlu sonuçlara yönelmesine hız katacaktır.

Şimdi, Bilecik insanı doğasına hayat verecek, kültürünü ayakta tutacak. Oluşacak katılım ve dayanışma ortamı, kente yeni umutları da beraberinde getirecek.

Güçlü birlikteliklere...


12 Ekim, Cuma günü yapılacak ve Orman Bakanı, Yargıtay Başkanı ve gönüllülerin katılacağı 7 Ağaç Ormanları'nın geleneksel fidan dikimi, bu yıl "Yanık Tedavisi" başlığı altında Bilecik, Osmaneli ilçesinden başlıyor...

PROGRAM:

12 EKİM Cuma : 07.00- Taksim'den, 07.30- Kadıköy'den özel otobüslerle hareket / 11.00- Bilecik / Osmaneli İlçesi, Tütünlük Mevkii – “Yanık Tedavisi” Kampanyası İlk Fidan Dikimi Töreni - (Öğle yemeğinden sonra) 14.00- Osmaneli ilçesindeki sivil mimari örnekleri ve eski rum kilisesinin gezilmesi / Akşam Yemeği/ Konaklama: Bilecik Valiliği Misafirhanesi –

13 EKİM Cumartesi: 09:00 Bilecik Merkez Proje Alanı (“Beylikten İmparatorluğa, İmparatorluktan Kurtuluşa: Bilecik Projesi” tanıtımı) 10: 30- Söğüt İlçesi’ne Hareket 11:30 Ertuğrul Gazi Türbesi, Hamidiye İdadisi camii, Darüleytam, Kaymakam Çeşmesi, Öğle Yemeği , Bozüyük, Pazaryeri İiçesi Küçükelmalı ve Kınık Köyü El Sanatları ve Çömlekçilik tesisi ziyareti ve İstanbul’a dönüş...

AÇIKLAMA: Geçen Haziran ayında, Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, Tütünlük orman mevkiinde çıkan bir yangın, bitki örtüsüyle birlikte 600 hektarlık bir orman alanını yok etmişti. Yüzbinlerce ağacı yok eden bu ve benzeri diğer yangınlardan sonra, bu toprakların yeniden yeşertilmesi için güçlü bir toplu dayanışma ortamının yaratılması şart oldu. İşte bu nedenle Çekül "7 Ağaç Ormanları” kampanyasının geleneksel yıllık fidan dikimine bu yıl "Yanık Tedavisi" başlığı altında Bilecik'ten başlanıyor. Yanan ormanları yeşillendirmeyi ve yeniden hayata kazandırmayı amaçlayan kampanyanın ilk fidanları Bilecik, Osmaneli ilçesinin Tütünlük yöresindeki törenle gerçekleştirilecek. Bu törene Orman Bakanı Nami Çağan, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk ve Yargıtay üyeleri, Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Çekül temsilcileri, Ankara, Bursa, Eskişehir, Kütahya gibi civar illerden doğa severler ve Bilecikli’ler katılacak. Ertesi gün Söğüt ve Bozüyük'e yapılacak kültür turu ile etkinlik sona erecek.

12 Ekim Cuma sabahı İstanbul'dan kalkacak otobüslerle geziye katılmak isteyenlerin, en geç 10 Ekim Çarşamba akşamına kadar 0212 249 6464’den Nurten Gültekin’i aramalarını ve rezervasyon yaptırmalarını rica ediyoruz.


ÇEKÜL BİLECİK’TE NELER YAPIYOR ?



DOĞA_______________ 7 Ağaç Ormanları Bilecik’te Yeşeriyor...

Osmaneli İlçesi’nde çıkan yangın sonucu yitirilen ormanlar, Bilecikliler’in katılımıyla yeniden oluşturuluyor. Orman Bakanlığı, yanan 5580 dönüm orman alanının ilk yıl 1400 dönümünü ağaçlandırmayı planlıyor. Proje, Bilecikli sanayici ve işadamlarının ve halkın güçlü desteğine ihtiyaç duymakta. Önümüzdeki günlerde ÇEKÜL Bilecik Temsilciliği Gençlik Birimi gönüllüleri, kentte herkesi en az 7 ağaçla projeye katılmaya çağıracak.

1992’den bu yana sürdürülen “7 Ağaç Ormanları Projesi”nde 2,5 milyona ulaşan fidan sayısına Bilecik’te yeni fidanların eklenmesi, doğanın hayat bulması anlamına geliyor.

“Herkese 7 Ağaç” sloganı da, Bilecik için önümüzdeki ayların doğal gündemi !..

KÜLTÜR__________Kültürel Değerlere Sorumlu Bakıyoruz...

“Beylikten İmparatorluğa, İmparatorluktan Kurtuluşa: Bilecik” başlığıyla geliştirilen proje, Eski Bilecik’in tarihi dokusunu ortaya çıkarmayı, Osmanlı dönemi kent ve ticaret yapılarının canlandırılarak bölgenin kültürel turizme ve Bilecik’in sosyal yaşamına kazandırılmasını hedefliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi öğretim üyeleriyle öğrencileri hızla bölgeyi tarıyor, eski yerleşime ait izler ortaya çıkarılıyor, ayrıntılı ve titiz bir planlamayla 500 dönümlük alan kültürel bir merkeze dönüştürülüyor.

Bilecik yakında, yapıları, müzesi ve yeşil alanlarıyla yaşayan bir kent dokusuna sahip olacak. Geçmişin zengin birikimini geleceğe taşıyan, korunan bir kent olarak.

Bilecik halkının üzerine düşense, kentin kimliği olan değerlere sahip çıkmak, kültürel-tarihsel zenginliğe sorumlu bakmak !..

EĞİTİM___________Bilinç, Sahiplenme ve Katılım Artıyor...

Üniversitenin ve çevreye duyarlı gençlerin katılımıyla oluşan Gençlik Birimi, halka yönelik bilinçlendirme çalışmalarına başladı. Doğal ve kültürel değerlere daha duyarlı bakan, bilgi düzeyi yüksek bireylerin sayıca çoğalması için, ilk olarak okullarda çevre eğitimi etkinlikleri başlatıldı. Genç-yaşlı tüm yurttaşların çevresel değerlere karşı duyarlı ve sorumlu davranış biçimi edinmelerini amaçlayan bir dizi söyleşi, konferans, seminer vb. etkinlikler önümüzdeki aylarda da sürdürülecek.

Gençler, sorunlarına sahip çıkarak kendi çözümlerini üretmek için gönüllü çabaları yaygınlaştırmayı hedefliyorlar.

Yaşam koşullarının iyileşmesi herkesin ortak dileği ancak, şu üç başlığın özellikle altını çizmek gerekiyor: Bilinç, sahiplenme ve katılım !..