Salı, Ekim 09, 2001

III. Bahçesaray Ceviz Şenliği yapıldı...

Atelye girişi. Tıklayınız! Bahçesaray Ahşap Atölyesi Girişi


Yaşlı Cevizler Atölyede.Tıklayınız! Yaşlı cevizler işlenmeden önce..

Bahçesaray'da Yeni Bir Meslek.Tıklayınız! Yaşlı Cevizler ve Genç Eller..

 Atölyede Üretilen Bir Takım.Tıklayınız! Yaşlı Cevizler İşlenerek Değiştiler..



ÇEKÜL PR Sorumlusu Fügen Akkemik Van'dan bildiriyor:

Van – İlçenin sosyo-ekonomik gelişmesini ve doğal korunmasını amaçlayan “Bahçesaray Cevizlerini Yaşatalım ve Çoğaltalım Projesi” çerçevesinde düzenlenen “Bahçesaray Ceviz Şenliği” nin üçüncüsü, hemşehrilerin de katılımıyla 30 Eylül 2001, Pazar günü Bahçesaray'da gerçekleşti.

Şenlik kapsamında yer alan tiyatro gösterisi oyuncuları bakımından bir ilk olma özelliği taşımaktaydı. Van - Muradiye İlçesi'nde 2001 yılında bir grup köylü vatandaş, kaymakamlığın ve öğretmenlerinin çabalarıyla önce okuma yazma öğrenip, ardından da bir tiyatro ekibi oluşturarak “Dağ Çiçeği Tiyatrosu” sunu kurmuşlar. Hayvancılık ve köy koruculuğu yapan 10 amatör oyuncu, büyük bir başarıyla Reşat Nuri Güntekin’in “ İstiklal “ adlı oyununu sergilediler.

Şenlikte, Bahçesaray Kırmızı Köprü’deki 15 km’lik parkurda bir de at yarışı yapıldı.

Şenliğin en önemli bölümü ceviz yarışmasıydı. 87 katılımcı arasından kaliteli ceviz ağacı seçimi sonucunda 1.Mutlullah Orhan, 2.Ali Hazır, 3.Hidayet Orhan oldu. Ceviz üreticilerine Belediye Başkanı Naci Orhan ve Kaymakam Mustafa Masatlı tarafından ödülleri verildi.

Bunların yanısıra Şenlikte, Bahçesaray kadınlarının ve çocuklarının beslenme ve cocuk bakımı sorunlarına bilinçli bir çözüm getirmek amacıyla Ankara Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyet uzmanı Efsun Karabudak yöre kadınlarıyla bir toplantı düzenledi. Toplantıda kadınlar sorunlarını dile getirerek uzmandan gerekli çözüm önerileri aldılar. Ayrıca toplantıda ilçe kadınlarına düzenli beslenme konusunda bilgiler verildi. Bu çerçevede uygulamalı olarak topluca yörede üretilen sebze ve meyvelerden çeşitli yemekler yapıldı ve yapılanlar Şenliğe katılan gruplar tarafından afiyetle tadıldı...

Bildiğiniz gibi, Bahçesaray İlçesi’ndeki aşılı ceviz fidanı dikimi ÇEKÜL Vakfı ve yerel yönetimin çabalarıyla üç yıl içinde 10.000’e ulaşmıştı. Bu süre içerisinde Bahçesaray ilçesindeki aşılı ceviz fidan üreticileri, eğitilerek kendi fidanlarını aşılayarak yeni aşılı ceviz bahçeleri kurdular. Eğitim çalışmaları; "aşılı ceviz fidan üretimi", "ceviz fidan bahçelerinin ve ağaçların budaması" ve "bakım" olarak üç aşamalı bir program çerçevesinde ÇEKÜL Vakfı’nca sürdürülmekte... "Bahçesaray Cevizlerini Yaşatalım ve Çoğaltalım Projesi" kapsamında İlçe Özel İdaresi tarafından desteklenerek Bahçesaray Kaymakamlığı’nca 1999 yılında kurulan "Ceviz Ağacı İşleme Atölyesi" de yıllık 200 ton kapasiteyle çalışmalarını sürdürüyor. Atölyede meyve-çerez tabakları, havanlar, ceviz - şeker kırma kapları, tepsi vb. ev gereçleri üretimi yapılmakta ve çeşitli illere pazarlanmaktadır. Atölyenin kapasitesini arttırmak üzere gerekli girişimler ÇEKÜL Vakfı tarafından yapılmaktadır. (*)


(*) Atelye ile ilgili olarak NTVMSNBC'de ilginç bir haber de yer aldı: Tıklayınız!