Pazartesi, Ağustos 12, 2002

Kemaliye Yaz Okulu

KEMALİYE (EĞİN) YAZ EĞİTİM ÇALIŞMALARI




ÇEKÜL Vakfı’nın 7 Bölge 7 Kent projesindeki kentlerden biri, Türkiye Tarihi Kentler Birliği üyesi Kemaliye (Eğin), 15 Ağustostan itibaren 13 mimarlık öğrencisi ve öğretim üyesini 15 günlüğüne konuk ediyor. İçlerinde, drama öğrencisi, sanat tarihçisi ve çevre eğitmenlerinin de bulunduğu grup, Eğinliler ile birlikte bir dizi çalışma yapacak. Mayıs ayından beri, ÇEKÜL Vakfı bünyesinde çalışan 13 kişilik grup, projenin oluşumundan, uygulamasına, uygulama sonrası çalışmadan değerlendirme aşamasına kadar yer alıyor.

Proje temel olarak, iki bölümden oluşuyor. i) Sosyal ve kültürel çalışmalar; ii) Mimari çalışmalar.

Projenin ön hazırlık çalışmalarını şu sıralarda Mimar Sinan Üniversitesinde devam ettiren öğrenciler, ellerindeki 1980 yılında hazırlanmış paftaları güncel hale getiriyorlar. Bu bağlamda Doç. Dr. Berrin Alper’in 1990 yılında hazırlamış olduğu “Kemaliye (Eğin) Yerleşme Dokusu ve Evler Üzerine Bir Araştırma” başlıklı doktora tezindeki konutlar da, 15-29 Ağustos 2002 tarihleri arasında Kemaliye’ye gidecek olan grup tarafından paftalar üzerinde işaretleniyor. Projenin hazırlık aşamasında ayrıca, İstanbul’da yaşayan Eğinlilerle yapılmış bir anket çalışması var. Bu anket çalışması ile, projenin ihtiyaçları belirlenerek, geliştirilmesi hedefleniyor.

İşlenmiş paftaları ile Kemaliye’ye gidecek olan grup önceden tespit ettikleri çalışılmamış binaların basit rölovelerini hazırlayarak, mekanların tasarım kriterlerini belirleyecekler. Sözlü tarih çalışmaları ise, projelerini hazırladıkları bina sahipleri ve köyün yaşlıları ile gerçekleşecek. Proje ekibi, eğitim çalışmaları sırasında akşam çalışmalarını da planlamışlar; her gece bir konu üzerine sohbetler, belgesel gösterileri, çocuklar için çizgi film gösterileri, pandomim ve drama çalışmaları, resim ve fotoğraf atölyesi 15 gün boyunca yapılacak işler arasında. Çalışmalara yerel yönetimler ve Eğin halkı tam destek veriyor.

Resimde, Kemaliye'ye gideceklerden bir grup, İstanbul ÇEKÜL Merkezi'nde, Genel Sekreter Betül Sözen, o sırada Tokat'ta yapılmış geziden dönmüş bulunan yazar Füruzan ve Başkan Prof. Dr. Metin Sözen ile birlikte:

Yaz okulu ekibinden bir grup CEKUL'de