Cuma, Nisan 19, 2002

MARK DUBOIS TÜRKİYE’DE...





Bilindiği gibi, ilk kez ABD’de, 1970 yılında “Gezegenimizin yaşgünü” ilan edilerek kurulan ve 32 yıldır bütün dünyada yaygınlaşan “22 Nisan Dünya Günü”, bu yıl da “Evimizi Koruyalım” sloganı ile kutlanıyor. Bu hareketin kurucularından Mark DUBOIS, Dünya Günü Türkiye Ulusal Koordinatörü ÇEKÜL Vakfı’nın konuğu olarak bugün (19 Nisan) Türkiye’ye geliyor. Dubois, İstanbul ve İnternet üzerinden canlı olarak bütün dünya’ya yayınlanacak olan Mudanya’daki etkinliklere katılarak, “Dünya Günü” mesajını, Türkiye’den verecek.

Mark Dubois, 21 Nisan 2002, Pazar günü, ÇEKÜL’ün Çatalca’daki “7 Ağaç Ormanları”nda yapılacak geleneksel fidan dikimine de katılıyor. Yarınki Kastamonu töreni ile birlikte, o gün kayda alınacak bu tören, 22 Nisan’da Mudanya’da uydu üzerinden yapılacak “web-yayını” ile tüm dünyaya canlı olarak duyurulacak...

Doğal ve kültürel çevreyi birbirinden ayırmadan korumayı ilke edinen ÇEKÜL, bu yılın sloganındaki “ev” kavramını tarihi evlerle örtüştürerek, temel etkinliği 22 Nisan’da Mudanya’da düzenledi. Böylece Mudanya’da yenilenen tarihi yapıların ve bunlardan biri olan “Çevre Kültür Evi ve Mudanya Araştırmalar Merkezi”nin açılışı Dünya Günü’nde yapılmış olacak. Aynı gün Orman Bakanı da “7 + 17 Dünya Günü Mudanya Ormanları”nın ilk fidanını dikecek. Etkinlikler, 23 Nisan Salı sabahı, Cumalıkızık’taki tarihi evlerin görülmesinden sonra İstanbul’da sona erecek. Tokat, Cizre, Muğla ve Çorum’daki Çekül temsilcileri de bulundukları yerlerde çeşitli etkinlikler düzenliyorlar.

Ayrıntılı bilgi için: Tel: 212- 249 64 64
(e-posta: cekul@cekulvakfi.org.tr , fugen.akkemik.@cekulvakfi.org.tr )

Mark Dubois ile temas kurmak isteyenler için: (Dubois, İstanbul’da Armada Otel’de kalacak olup, yarın –20 Nisan- İstanbul’da basınla özel görüşmeler yapacak. Armada Tel: 212-638 1370)


Not: Başta “evsahipleri” Bursa Valiliği, Bursa Büyük Şehir ve Osmangazi Belediyeleri, Mudanya Kaymakamlığı ve Mudanya Belediyesi olmak üzere, etkinliğe katkılarından dolayı, İstanbul ABD Başkonsolosluğuna, MAS Matbaasına, Armada Otel’e, VTR'ye, Özgür Uçkan ve Capital Events’e, ve "Çekül Çevre ve Kültür Evi Broşürü" için MR-MAKRO'ya teşekkür ediyoruz.


MARK DUBOIS YAŞAM ÖYKÜSÜ...



Çevre araştırmacısı ve eğitimcisi, nehirlerin sihrini ve güzelliğini çok geniş bir insan gruplarıyla paylaşan bir Nehir rehberi...
WorldWise - e-mail: mdubois@earthday.net

Deneyim

1998-2000: Earth Day (Dünya Günü) 2000- Uluslararası Koordinatör
184 ülkeden 4500 kuruluş ve 5 milyar kişinin etkinliğe katılımını sağladı...

1991-1998: WorldWise - Kurucu ve Yönetici

Dünya Bankası ve /IMF fonlarından sivil toplum kuruluşlarının da yararlanabilmesi için yürütülen WorldWise kampanyasının kurucusu ve yöneticisi. 145 ülkeden, 1750 örgütü içeren “Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Rehberi”ni yaptı.

1989-1990: Earth Day (Dünya Günü) 1990 - Uluslararası Koordinatör
141 ülkeden 200 milyon kişinin etkinliğe katılımını sağladı.

1984-89: Uluslarası Nehirler Ağı (IRN) ve Dünya Nehirleri Dergisi kurucu ortağı ve yönetmeni
IRN, genellikle üçüncü dünya ülkelerindeki çevre düşmanı barajların yapımının engellenmesi, toplumsal, ekonomik ve çevre açısından sürdürülebilir su politikalarının uygulanması amacıyla başlatılmış bir kampanya ve onun yayın organı. Mark bu kampanya sırasında California Berkeley Üniversitesi’nde, sürdürülebilir su politikaları oluşturulması için toplumsal ve doğal çevreye odaklanan eğitim programlarını da içeren, 25 ülkeden 70 stk liderinin katıldığı dünyanın ilk Uluslararası Anti-Baraj Konferansını düzenledi.

1973-: Nehir Dostları – (FR) kurucu ve yöneticilerinden. (Halen yönetim kurulu şeref üyesi).

1981-82: Su Koruma ve Tasarrufu Yasası – Yasayı hazırlayanlardan biri ve grup yöneticisi (California Ballot inisiyatifi)
Kaliforniya'nın en büyük gazetelerinin de tanık olduğu gibi, bu inisiyatif, Kaliforniya su yasalarının, yeraltı sularının yönetimi ve ve akarsuları korumaya dayalı olarak düzenlenmesini sağlamıştır. Dubois, kampanyanın bütün aşamalarına katılmış ve oluşumu yönlendirmiştir.

1972-74: Çevre Turları Rehberliği -
Gençler ve özürlüler için ücretsiz nehir turları düzenleme ve yönetme.

Ulusal ve Uluslararası Çevre Koruma Proje Ağları kurma
1986-98: Dünya Bankası /IMF genel kurulları: Ngo’lar için stratejik planlar, lobi ve organizasyonlar yaparak Dünya Bankası ve IMF’in Washington DC, Berlin, Bangkok ve Madrid’deki toplantılarında, Inter-American Development Bank”ın Miami, “Asian Development Bank”ın Vancouver’daki genel kurulunda, daha çok çevre projesinin desteklenmesini ve kredi verilmesini sağlamak...
1993: Kaynak Yenileme Enstitüsü (“Resource Renewal Institute”) Üçüncü Uluslararası Konferans’ta Koordinatörlük... Üçüncü dünya ülkelerine burslar sağlanması ve onların liderlerinin bu tür uluslararası toplantılara katılımının sağlanması.
1993: Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği toplantısı. Seattle’daki ilk APEC toplantısında Konuşmacı ve lobi faaliyeti.
1991-1993: “Together Foundation” (Venezuela). Danışman. (Bugün bu projeyi elektronik ağa taşıyor.)
1992-1993: Dünya Zirvesi – “Earth Summit”, Rio de Janeiro, Together Foundation ve WorldWise ile Global Forum katılımcısı.
1984-1989: Dünya Dostları - “Friends of the Earth” Portekiz, İngiltere, Polonya ve Washington DC’deki toplantılarda uluslararası katılımcılık...
1984-1985 ve 1990: Sovyetler Sosyalist Devletler Birliği etkinlikleri... Müzisyen Paul Winter’a katılarak üç hafta boyunca çevre ve barış için faaliyet...
o Moskova’da, “Yedinci Kuşak: Barış, Çocuklar, Çevre” başlıklı konferansta konuşmacı genellikle akademisyen ve çevreci 80 Amerikalı, 150 Sovyet ile.
o Rus şair Yevtuşenko’ya Kaliforniya’da gezici konferanslar düzenlenmesi.
1967-85, 1993, 1995, 1996: Nehirlerle ilgili çeşitli koruma etkinlikleri

o Japon’yadaki Nagara nehrini korumaya ve su politikasını değiştirmeye çalışan bir ngo için Glen Canyon’da bir tekne turu ve kamp düzenledi. water policy. Japon çevreciler, akademisyenler ve basın bu etkinliğe aktıldı.
o Uluslarası Mekong toplantısına ( '95 sonbahar) az sayıdaki NGO temsilcilerinden biri olarak katıldı.
o 1993’te Türkiye’de Çoruh nehrinde, 4. Dünya Rafting Şampiyonasına bizzat ve Ankara’da Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen nehir koruma “workshop” çalışmasına bildiri sunarak katıldı.
o Su Politikaları Uluslararası Konferansı Genel Kuruluna katıldı ve Birleşmiş Milletler’in su konusu ile uğraşan alt birimlerinde araştırmalar yaptı.
o 1983-84 yıllarında 11 ay boyunca, öncelikle Afrika ve Asya ülkeleri olmak üzere, dünyanın çeşitli ülkelerinde yerel halk, çevreciler ve hükümet görevlileri ile görüşmeler yaparak, su ve çevre sorunları konusunda araştırmalar yaptı.
o 1970 – 1976 yılları arasında Guatemala and Mexico’da Rio Usumacinta yağmur ormanları ve orada yaşayan kabileler arasında nehir seyahatleri düzenledi.

1995-2001-“River Magic” / “Nehrin Sihri”: Nancy Harris Dalwin ile birlikte, geliri belli başlı nehir koruma gruplarına bırakılmak üzere rafting turları düzenleyen “River Magic”i kurdu.

Yönetim kurulu üyelikleri: Nehir Dostları (“Friends of the River”) (Şeref üyesi- Emeritus), Ganj Dostları, Amerika Nehirler Vakfı (“Rivers Foundation of Americas”), Sessiz Okyanuslar Projesi (“Silent Oceans Project”) Headwaters Institute and California Adventuring. Daha önceleri Amerikan Nehirleri Koruma Konseyi (“American Rivers Conservation Council”), Dünya Dostları (“Friends of the Earth”)(USA), Nehirler Ağı (“Rivers Network”), Galupga (Sovyet - Amerikan Çevre ve Barış Değişim programı), Tuolumne Nehri Koruma Vakfı and Çevre Eğitimi Hareketi’nde danışma ve yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu.

Ödülleri: 1996 Ulusal Nehir Çevreciliği ve Kanoculuk Yüksek Ödülü, 1990 “Beyond War Award “ Dünya Günü 1990 adına, Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın Birleşik Devletler "Global 500" ödülü ('88), Amerikan Doğal Hayat Birliği Yılın Çevrecisi ödülü ('82), ve “Perception”('88), Zürafa Ödülü('81), Siera Kulüp Yılın Çevrecisi Ödülü ('81), Sac Rotary Ayın Öğrencisi Ödülü ('67) ve Burt Chapell Ödülü ('67)

Yaşam öyküsünden sözeden kitap ve öyküler

Stanislaus: “Struggle for a River”- Bir Nehir İçin Mücadele- Tim Palmer - ”The Californians”- Kaliforniyalılar- James Huston - ”Promised Land” – Vaadedilen Ülke - Michael Frome- "Mark Dubois & History of FOR"- Mark Dubois ve Nehir Dostları’nın Tarihi- Headwaters, Kasım '88
"Between a Rock and a Heart's Place"- Kaya İle Yürek Arasında” - Nisan 29, '97, Sacto Bee
"Last Word" – Son Söz – Mayıs 18, '97 ve "Friend of the River", Kasım 7, '94, “Sacramento News & Review”