Salı, Temmuz 23, 2002

Prof.Dr. Metin Sözen Bulvarı


Mimar Sinan'ın doğduğu yer olan Ağırnas'ın Belediye Meclisi, Ağırnas'a yeni açılan karayoluna, Sinan Evi'nin restorasyonundan başlayarak, beldedeki kültür mirasının korunması için yol gösteren Prof.Dr. Metin Sözen'in adını verdi...



Tarihi Kentler Birliği (19-22 Temmuz 2002) "Talas-Kayseri-Ağırnas Buluşması"nın (*) son durağında anlamlı bir törene tanık olundu. Mimar Sinan'ın doğduğu yer olan Ağırnas'ın Belediye Meclisi, Ağırnas'a yeni açılan karayoluna, Sinan Evi'nin restorasyonundan başlayarak, beldedeki kültür mirasının korunması için yol gösteren Prof.Dr. Metin Sözen'in adını verdi... Törene Kayseri Valisi, Talas, Ağırnas, Gesi Belediye Başkanları ile "Buluşma"ya katılan diğer Tarihi Kentler Birliği üyesi belediye başkanları ve halk katıldı. Ağırnaslı'lar önce geleneksel olarak -yolda kaza olmasın!- kurban kestiler. Daha sonra Ağırnas Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu, Talas Belediye Başkanı ve ÇEKÜL Temsilcisi Orhan Say "Metin Hoca"ya içten teşekkür ettiler.

Ağırnas Belediye Başkanı Mehmet Osmanbaşoğlu şunları söyledi:

"Ağırnas, en az 3000 yıllık tarihi geçmişi olan birçok ünlü insanın yetiştiği şirin bir beldedir, bunların başında da Mimar Sinan gelir.

Açılışını yapacağımız Prof.Dr. Metin Sözen Bulvarı'nın maliyeti 400 Milyardır. 5 bin metreküp taş duvar, 20 bin metreküp dolgu, 15 bin metrekare asfalt, 2 bin metre bordür taşı ile yapılmıştır. Aydınlatılması programa alınmıştır. Ağaçlandırılması ile birlikte yapılacaktır. Sayın Vali'mizin talimatları ile 20 milyarlık köprü ve 150 milyarlık asfalt Köy Hizmetleri tarafından yapılmıştır. Ayrıca Sayın Valimiz futbol sahamıza 29 milyarlık kapalı türbin ile tel örgü ve 20 adet çöp konteynırı vermiştir. En önemlisi Mimar Sinan Evi'nin çevresinin kamulaştırmasını yapmıştır.

Değerli misafirler, bunları neden söylüyorum? Bu hizmetler Mimar Koca Sinan'ın doğum yeri olduğu içindir. Mimar Sinan'ı anlamak, onu düşünmek, onun için birşeyler yapmak, en az Mimar Sinan kadar büyüklüktür ve vefadır, saygıdır. Bundan dolayı Sayın Vali'mize minnettarız. Biz de kendilerini Mimar Sinan kadar seviyoruz, saygı duyuyoruz, sağolsunlar, varolsunlar.

Sayın misafirler, Prof.Dr. Metin Sözen hocamızın Ağırnas'a olan sevdası, muhabbeti ve maddi manevi desteği bizleri çok duygulandırmıştır. Ondaki sevgi, azim, samimiyet, yorulmazlık bizlere hep ilham kaynağı olmuştur. Ağırnas'ın dünyaya tanıtılmasında, Mimar Sinan Evi'nin plan, proje ve restorasyonunda maddi kaynak sağlanmasında çok büyük katkıları olmuştur. Burada eski Kültür Bakanı'mız Sayın İstemihan talay'a da çok teşekkür ediyorum. Bu katkı ve desteklerin devamını bekliyoruz.

Biz Belediye Meclisi'mizin Haziran toplantısında, yapmış olduğumuz bulvara, Prof.Dr. Metin Sözen hocamızın isminin verilmesini önerdik. Belediye Meclisi'miz de 2/4 sayılı kararında oy birliği ve memnuniyetle bunu kabul etmiştir. İnşallah ebediyete kadar da yaşayacaktır.

Ben huzurlarınızda bu eserin mimarı olan, gecesini gündüzüne katan, emeğini esirgemeyen işçilerimize ve Fen İşleri Müdürümüz Emir Avan'a da teşekkür ediyorum.

Sayın Valim, kıymetli misafirler,

Buradan size bir kampanya başlatılması için ricada bulunuyorum. Yapımı devam eden Mimar Sina Evi'ni hep birlikte Dünya Mimar Sinan Kültür Merkezi yapalım. Bütün insanlar, Mimar Sinan ile ilgili bir araştırma yaptığında, bütün belge ve bilgiyi burada bulsun. Ağırnas'tan Dünyaya bir ışık doğsun. Sizlerden ricam, Mimar Sinan ile ilgili bilgi, belge, kitap, ne varsa buraya bağışlamanızı rica ediyorum. Burası hepimizin eseri olsun, çorbada sizlerin de tuzları bulunsun. İlk bağışı Sayın Metin Sözen hocam, dünyada eşi bulunmayan kitaplarını bize getirerek bağışlamıştır. Kendilerine teşekkür ederim.

Sayın Vali'mizin kayseri konuşmalarında verdiği okul müjdesi (**) de bizleri son derece mutlu etmiştir. Kendilerine ve Hocam'a, Tarihi Kentler Birliği üyelerine, katılımcılara çok teşekkür ediyor, Bulvarımızın memlekete,millete hayırlı olmasını diliyor, hepinize saygılar sunuyorum."

Metin Hoca da "Bu yol aklın yolu olsun, bu yoldan güzel insanlar geçsin, bu yol akıllı çalışmaların yolu olsun" diye başladığı konuşmasında özetle şunları söyledi:

"Ağırnas bu vefayı göstermiştir. Ama buraya benim adımın verilmesinin hiç önemi yok. Yolun, aklın önemi vardır. Buraya daha önceden taş üstüne taş koyan herkes, daha önceki büyük kültür mirasına baktı. Bağnaz bakmadı, bütün kültürlere baktı. Ağırnas'a ne yapsak azdır. Burada çok törenler gördük. Kravatları taktık, muhterem zevat toplandık, 'Sinan büyüktü', 'Sinan bulunmazdı' dedik, gözyaşları döktük. Ama ne bıraktık? Önemli olan buraya ne bıraktığımızdır. O açıdan Bugünden itibaren bu yol, kentin, aklın, erdemin simgesi olsun. Bu kent Sinan'ın malıdır. Onun vakfiyesidir. Kendi malından çok daha fazla sorumlulukla bu kente bakılacaktır. Bugünden itibaren Ağırnas dünkü gibi davranamayacaktır. Kentin altının üstünün yeniden tanımlanması için kendiyle ve buraya her gelenle hesaplaşacaktır. Biz gelip geçeriz, yöneticiler gelip geçer. Bu ölümsüzülük sınırıdır. Ama bıraktığımız şeyler önemlidir. Onlar kalıcıdır, bizi ölümlülük sınırının ötesine taşır. O açıdan bu yolu yaptıranlara candan teşekkür ediyorum. Bu yolun açılması için çalmadık kapı bırakmayan Belediye Başkanına teşekkür ediyorum. Çünkü ona soruyordum, 'Yahu, iyi de bu yolu nasıl yapacaksın?' 'Biz Gayserilik hocam, yaparık' diyordu... Şimdi burada bir inanmışlık, zoru zorlama gibi bir eylem var. 'Ben bir emeğin ürününü ortaya koyacağım ki, diğerleri de katılsınlar' demek var. Ağırnaslı'lar artık, olana bitene daha etkin katılmak, günlük uğraşlarının dışında kalan zamanlarını bize katmak zorundadırlar. Her devirde dünyanın en önemli ticaret merkezi olan Kayseri'de, Kayserili'ler de parasının bir kısmını Ağırnas'a, Sinan'ın kentine vermelidir. Sinan emeğini dünyaya katmıştı, onlar da gibi dünyanın içinde yer alsınlar. Burada Tarihi Kentler Birliği'nin buluşması nasıl bir dayanışma yaratmışsa, Sinan'ın şemsiyesinin altında toplandığımız şu an da o kadar heyecan vericidir.
Şimdi tekrar teşekkürlerimi sıralamak istiyorum. Gerçekten buraya Vali Bey'in tayininden sonra çehresi değişen farklı bir yaklaşım vardır. İlk radikal başlangıç budur. Sayın Vali'mizden bunun büyütülerek daha da farklı boyutlara taşınarak sürdürülmesi için söz almış bulunuyorum. Ayrıca sivillerin de, herkesin de Ağırnas'taki bu büyük uğraşa katılmasını bekliyoruz.

Mimar Sinan çok önemli bir psikologdu. 4 kaprisli sultanı, imparatoru kendi iradesi içinde ve kendi geliştirmek istediği programlarla onları mutlu kılarak idare etmesi bir yöneticilik ahlakı ve azmidir. Sinan'ın yapmak istediği şeyi sonuna kadar götürürken, her kademedeki insanı tek tek ikna ederek bir yerlere birşeyleri koyması çok önemlidir. Ülkeye küsülmez. İnsanlara küsülmez. Yanlışlıkların üzerine giderek, küskünlükleri dönüştürmek zorundayız. Türkiye'de bugünden itibaren farklı bir rüzgar esiyor. Burada biz nerede duracaksak orada duracağız. Güneşin altındaki sabrınıza teşekkür ediyorum...
(Alkışlar)
Ancak, şimdi Tarihi Kentler Birliği üyesi 90 küsur belediye başkanından, buraya katılanlardan da söz istiyorum. Ağırnas'a ne katacaklarını kısa zamanda bize söylemelerini istiyorum.
(alkışlar)
Ayrıca Tarihi Kentler Birliği'nin ilk Encümen toplantısında şu kararları alacağız:
1- Gerçekten Avrupalı'larla birlikte bir örgüt kurmuşsak, buraya, Sinan'ın Ağırnası'na farklı bakacağız.
2- Avrupa Tarihi Kentler Birliği'ne Mimar Sinan'ın dünyaya verdiği mesajı taşıyacağız.
3- Bu farklı ve ayrıcalıklı coğrafyada kurulduğuna göre, Erciyes Üniversitesi, artık burası için, şimdiye kadar yaptığının beş misli fazlasını yapacak. Öğretim üyesi ile, öğrencisi ile sahada olacak. Dünkü konuşmalarda Rektörlüğe, öğretim üyelerine, öğrencilerine söz hakkı vermemizin temel nedeni buralarda emekleri olduğu içindir. Bu emeklerin devamını, bu kentin planlanmasına katkıda bulunmalarını istiyorum. Hayatın içinde olmalarını istiyorum. Mimar Sinan coğrafyasını, imparatorluk coğrafyasını bizzat yaşadığı için bugün yaşıyor. Karadeniz'de olduğu için yaşıyor, Akdeniz'de olduğu için yaşıyor, İran'a gittiği için, Rodos'ta olduğu için yaşıyor. Gidip görmediğin, insanlarının yüzlerini görmediğin, elini sıkmadığın yere mimar olamazsın, imar yapamazsın, aklını kullanamazsın. Ağırnas'ın aklı, Türkiye'nin aklı olsun, hepinizi yanaklarınızdan öpüyorum..."


Kayseri Valisi Nihat Canpolat da konuşmasında özetle şöyle dedi:
Birkaç güzel olayı bir arada yaşıyoruz. Tarihi Kentler Birliği Buluşması vesilesi ile birkaç gündür Kayseri'de çok önemli misafirlerimiz var. Bu yüzden çok mutluyuz. Bu insanlar, kendilerine, ailelerine ayıracakları zamanı tarihe ayırıyorlar. Hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan bu insanlar tarihi yaşatabilmek ve gelecek nesillere aktarmak için çaba sarfediyor. Bunların herbiri özelde kendi kentlerini, genel de de tüm tarihi mirası yaşatmak için kararlılar. Kayseri'den üç belediyenin de buraya üye olması bizi memnun ediyor.

Kayseri'de Valilik göreve başladığımdan kısa süre sonra değerli Başkanımız 'İşte burası Mimar Sinan'ın doğduğu ev' diye mezbelelik bir yer gösterdi. İnsan tabii ki bundan utanıyordu. Kendisinin eserleri bir tuğla bile kaybetmeden dimdik ayakta dururken, bu büyük ustanın doğduğu ev diye lanse edilen binanın durumu bizi üzüyordu. O günden sonra 'ne yaparız ne ederiz?' diye düşündük. Başkanımızın büyük gayretleri oldu. Kamulaştırmada olsun, projede olsun çok çaba sarfetti. Üniversite'mizin katkıları oldu. Sonra maddi desteği Kültür Bakanlığından sağladık. İstemihan Talay'a bu bakımdan teşekkür borcumuz vardır. Onarımla birlikte, orada bir Parkımız var, onu da çözersek, göğsümüzü gere gere 'Büyük ustanın evi burasıydı, Süleymaniye'yi tasarlarken, buradan gödüğü Erciyes'i de yansıtmıştı' diyebileceğiz. Tabii böyle güzel bir yere güzel bir yolla gelmek gerekiyordu. Bu konuda Ağırnas Belediye Başkanı'mızın gösterdiği çabalara bir de destek verdik. İlgili bütün kurum ve kuruluşlar elbirliğiyle bu yolu açtı. Bu yola Ağırnas için Ağırnaslı'lardan kat kat fazla emek sarfeden değerli Hocamız Metin Sözen'in o güzel isminin verilmesinden son derece mutluyum. İnşallah adınızı kirletmeden, bu yol, güzelliğe giden yol olacaktır, aklın yolu olacaktır Hocam!"

(Alkışlar)... (Frenk Üzümü'ne benzeyen) "Gilaboru" meyvesinden yapılmış şerbet ikramı, Metin Sözen'e verilen plaketler, onun armağam ettiği Sinan Kitapları ve Türk Bayrağı ile örtülmüş, üzerinde "Prof.Dr.Metin Sözen Bulvarı" yazan karayolu levhasının açılması...

Doğrusu törene katılan herkes, bu anlamlı işten çok duygulandı...



(*) Bu Toplantı ile ilgili haber ve görüntüler için lütfen Tarihi Kentler Birliği web-kütüğü'ne bakınız...

(**) Nitekim, Ağırnas Belediye Başkanı, Erciyes Üniversitesi işbirliğiyle, bir "Mimar Sinan Araştırmaları Grubu" kurulması ve eski taş okul binasının onarılarak, burada taş ustaları yetiştirilmesi için harekete geçilmesi amacıyla Metin Sözen'in bulduğu 10 milyarlık fonun bugün yola çıkarıldığını duyunca herhalde daha da sevinecek! (Editörün notu)



Açılıştan görüntüler:


(Resimlerin orijinal boyutu icin lütfen üzerlerine tıklayınız)