Çarşamba, Kasım 07, 2001

İYİ HAVADİS: Tüm Temsilcilikler ve gönüllülerimizle "on-line" oluyoruz!

Değerli Çekül Temsilcileri! 

http://groups.yahoo.com/group/cekuliletisim adresine gidip haberleşme grubumuza katılabilirsiniz!

İlk mesaj Çekül Kapadokya temsilciliğinden geldi...

Kapadokya'dan, Sayın Mustafa Kaya'dan gelen mesaj:



M.KAYA - ÜRGÜP- Kapadokya ÇEKÜL temsilciliğimiz iki yıl kadar önce bir çalışma grubu oluşturarak etkinliklerine başladı. Nevşehir, Ürgüp, Uçhisar, Avanos ve
Göreme'den katılan gönüllüler ilk olarak Kapadokya'daki yıkım ve kirlenmelerin tarihsel süreç içerisindeki bir değerlendirmesinin rapor olarak hazırlanmasını kararlaştırdılar. Bu raporun il ve ilçe ile kasaba belediye başkan, meclis üyeleri ve STK nın yönetimlerine saydam gösterisi ile anlatılmasını; daha sonra da bu çalışmanın seçilmiş örneklerini bir kitap olarak yayınlamayı kararlaştırdı. (Kitap olarak yayınlamak için sponsor aramalarımız devam etmektedir.) 1701 yılından günümüze dek Kapadokyadaki
bozulma ve yıkımları ve geleceği hakkındaki tasarımları görsel olarak sunması, yörenin tarihsel ve kültürel dokusunu korumak isteyenler için önemli bir kanıt ve güç kaynağı oluşturacaktır.

Yerel tarihin öneminden yola çıkarak Kapadokya'yı yerli halkına tanıtmak, böylece korunması yönünde bilinçlendirmek için okullarda saydam ve video gösterili konferanslar düzenlendi. 2000 İnanç yılı dolayısiyle Ürgüp Belediyesinin organizesi ve Kültür Bakanlığının parasal katkısı ile "İnaçlar Kavşağı Kapadokya-Ürgüp" kitapçığı basıldı. Kitapçıkta, Kapadokya Aziz ve Dervişlerinin insanlığın ahlaksal gelişimi uğruna verdikleri uğraşları konu edinen iki makale ve fotoğraflar yer alıyor.

Kapadokya'daki yoğun eski ev restorasyonlarındaki hataları gören Kapadokya temsilciliğimiz, bu konuyu uzun vadede çözebilmek için Ürgüp Meslek Lisesinde yaygın eğitim düzeyinde restorasyon bölümü açılması fikrini geliştirerek, MEB Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü'nün ilgileri sayesinde 2000-2001 öğrenim yılında Restorasyon Bölümünün açılmasına fikirsel katkı sağladı. Şu anda ilk,orta ve lise mezunu 40 gencimiz öğretimini sürdürmektedir. Öğretimde özellikle yörenin kaya ve taş yapısına uygun restorasyonun ilkeleri uygulamalı olarak verilmektedir. Gelecek yıl da dört yıllık meslek lisesi olarak örgün eğitime geçmesi Milli Eğitim Bakanlığınca planlanmıştır.

ÇEKÜL Kapadokya Temsilciliği :
ADRES: Fabrika Cad. Turkcell Bürosu, 50400-Ürgüp
Tlf : 0.384.341 35 12
Belgegeçer: 0.384. 341 36 00
e.posta : mkaya47@hotmail.com




Çekül Merkez Ofisten Müge Arslan'ın Japonya'daki bir web sitesine gönderdiği İngilizce tanıtım yazısını CEKUL ALBUMU'ndeki dosya arşivine yükledik. Gereksinim duyanlar şu linki tıklayarak dokumana ulaşabilir! Çekul İletişim Haber Listesi'nin kurulmasına da önayak olduğu için, Müge'ye teşekkürler!