Perşembe, Ocak 03, 2002

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’ndan
Beriköy Projesi'ne destek!




Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası 15 ve 16 Ocak 2002 tarihlerinde gerçekleştireceği Igor Oistrakh ve Natalia Zertsalova konserlerinin gelirini ÇEKÜL Vakfı, Habitat For Humanity International ve “Massachusetts Institute of Technology”nin (MIT) yürüttüğü ortak bir çalışma olan Beriköy projesine armağan etti. ...

Konserler, 15 Ocak 2002 Salı günü Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde ve 16 Ocak Çarşamba günü Lütfi Kırdar Konser Salonu’nda saat 20.00’de başlayacak.

Türkiye’nin “Beriköy” adı verilen ilk sürdürülebilir kalkınma modeli ve örnek yerleşim yeri projesi, Adapazarı yakınlarında kurulacak. Konut, göç ve enerji açığını bir bütün olarak ele alacak “Beriköy” projesi için kurulan çalışma grubu sağlıklı çevre ve kültür bilinci oluşması yolunda çalışmalar sürdüren ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma) Vakfı, insanların kötü ve sağlıksız evlerde oturmalarını önlemek için dünya çapında çalışan “Habitat for Humanity International”, “Massachusetts Institute of Technology” (MIT) ve iki mezunundan oluşuyor.

18,2 dönüm üzerinde 50 konut ve bir sosyal merkezin bulunacağı yaşam alanının saha çalışmaları Mayıs 2002’de başlayıp Eylül 2002’de tamamlanacak. Beriköy, sosyal, ekonomik ve çevre sağlığı açısından “sürdürülebilir” bir yaşam alanı olarak tasarlanıyor.

Beriköy konutlarının sahibi, 1999 depreminde kirada oturdukları evleri yıkılan kişiler arasından yapılacak seçimle belirlenecek olan aileler olacak. Bu aileler, 10 - 20 yıl gibi uzun döneme yayılmış aylık ödemelerle evlerin maliki olacak. Kendi enerjisini, -merkezi enerji sisteminden nisbeten bağımsız- güneş ve rüzgar enerjisi kullanarak üretecek Proje’den faydalanacaklar, ayrıca konutların yapımında etkin olarak çalışıp, hem inşaat maliyetini düşürecek, hem de uzun dönemde iş tecrübesi kazanmış olacak. Bu sayede bölgede mikro-ekonomi desteklenerek, yeni iş alanları yaratılacak. Ailelerin yapacağı aylık ödemelerin bir kısmı topluluğun gelişimi ve yeni örnek yaşam alanlarının finansmanı için kullanılacak bir döner sermayede toplanacak.

Sosyal, ekonomik ve doğal kaynakların sorumlu bir şekilde kullanılmasına yönelik Türkiye için ilk kez bir bütün olarak tasarlanmış bu projenin, göç, konut ve enerji açığı gibi sorunları yaşayan tüm yörelere örnek bir model olması hedefleniyor.

Bilet satışı: Biletix Tel: (0216)-454 15 55 (11,250,000 TL) veya Borusan Kültür ve Sanat Tel: (0212)- 292 06 55 (10,000,000 TL)

Ek bilgi için: Revan Ergezen, İletişim Koordinatörü, Tel: 0212-249 64 64 (116)- ÇEKÜL, e-posta: rergezen@berikoy.org