Çarşamba, Ocak 23, 2002

ÇEKÜL'ün bu haftaki toplantı gündeminde hangi maddeler yer aldı?



Tarihi Kentler Birligi Toplantısı



Tarihi Kentler Birliği’nin genişletilmiş Encümen toplantısı 26-27 Ocak 2002 tarihlerinde Antakya’da yapılacak. Toplantıya, Tarihi Kentler Birligi Üyelerinin yanısıra, İçisleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muzaffer Ecemis, Hatay Valisi Zeki Sanal, Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eşref Girgin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Ülkü Saygılı ve Vakıflar Genel Müdürü Dr. Nurettin Yardımcı katılacak...

Antakya’da koruma öncelikli imar ve planlama hedeflerinin yanısıra, Tarihi Kentler Birliği’nin 2002 yılı hedefleri de tartışılacak ve “Örnek Koruma Projeleri ve Uygulamaları Teşvik Ödülü” töreni yapılacak. ÇEKÜL ve Mimarlar Odası’nın girişimi üzerine 52 belediye ile 22 Temmuz 2000 tarihinde kurulan Tarihi Kentler Birliği, kentlerin kültürel ve tarihsel miraslarını korumada belediyeler arasında dayanışma ve işbirligi sağlayan çalışmalarını şevkle yürütüyor. Üye belediye sayısı bugün 77’ye ulaşmış durumda...

* * * * * * * * * * *

İkinci El Giysi Köşesi



Giymediginiz, kullanmadığınız giysilerinizi yeniden hayata kazandırmak ister miydiniz?
Hepimizin evinde artik ilgi duymadığımız veya üzerimize olmayan, ya da bir zamanlar heves ile alıp da, hiç giymediğimiz şeyler mutlaka vardır. Onları ne atmaya, ne de birilerine vermeye kıyabiliriz. Öyle durup durular. Oysa, onlar “dışarıya çıksalar” belki de başkalarının çok işine yarayabilir. Bu amacla, ÇEKUL Merkezi’nin giriş katinda “İkinci El Giysi Köşesi” oluşturmaya karar verdik. Kullanmadığınız, sağlam ve temiz giysileri gönüllü üniversite oğrencilerimize ulaştırmak icin sizlerin desteğini bekliyoruz. ÇEKÜL Vakfı’na bağışlayacağınız bu giysiler, “İkinci El Giysi Koşesi”nde düşük fiyatlardan üniversite oğrencilerine satılacak. Amacımız hem ikinci el giyisileri değerlendirmek, hem de üniversite gençlerine bu bağlamda destek olmak... Ayrıca, bu kampanyaya katılarak ÇEKÜL Vakfı’na da katkıda bulunmuş olacaksınız. Bu işle ilgilenecek gonüllüleri CEKUL’e bekliyoruz.

Bu konu ile ilgili ayrıntılar için ÇEKÜL 212) 249 6464 - 251 5444 no'lu telefonlarından ya da e-posta yoluyla Muge Arslan’ı arayabilirsiniz.

* * * * * * * * * * *

“7 Kitap Kütüphanesi”ne Yeni Gelen Yayınlar”



Çalışmalarında geniş bir katılımcı kitlesini bilgilendirmeyi ve belirli bir bilinç düzeyine ulaştırmayı varlık nedeni olarak gören ÇEKÜL'ün "Anadolu Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi"ne bağlı “7 Kitap Kütüphanesi”ne Ocak ayı içinde armağan edilen yayınlar:

  • Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’tan; "Edirne: Serhattaki Payitaht", "Diyarbakir: Muze Sehir", "Pek Sevgili Beybabacıgım- Yayha Kemal’den Babasına Kartpostallar", "Avni Lifij ve Her Gune Bir Masal".

  • İstanbul Universitesi Yayınlarından; "Türkiye Arkeolojisi ve İstanbul Universitesi".

  • Ogrenci Gonullumuz İlkay Balic'ten; "Protection et Animation Culturelle des Monuments, Sites et Villes Historiques en Europe".

    Sizler de bağış yapmak ve yayınlarımızdan yararlanmak istiyorsaniz Cekul Vakfı’nı arayınız!

    * * * * * * * * *

    “Eski Evlere Ahşap Yardımı”



    Yasalarla koruma altına alınan tescilli kültür varlığı binalarının restorasyonlarına Orman Bakanlığı'nca ucuz kereste tahsis edilmesini öngören yönetmelik, Bakanlar Kurulu'nca onaylanarak Resmi Gazete'nin 21 Haziran 2001 tarih ve 24439 sayılı baskısında yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre, bundan böyle Koruma Kurulu'nca “kültür varlığı” olarak saptanan sivil mimarlik örneklerinin ya da anıtsal yapıların restorasyonu, restitüsyonu (yok olan kısımların tamamlanması) ve rekonstrüksiyonu (yeniden inşaı)uygulamalarında orijinal malzemeyi kullanabilmek için gerekli ahşabı, Orman Bakanlığı piyasa fiyatının çok altındaki tahsislerle yapı sahibine verecek.
    Ancak, ahşap tahsis edilecek yapının tapuda “eski eser" şerhinin bulunması ve Koruma Kurulu'nca onaylı projeye göre keşfinin yapılmıs olması koşulu öngörülmektedir.

    * * * * * * * * * *