Pazartesi, Aralık 03, 2001

MUDANYA'DAN ÖNEMLİ VE GÜZEL HABERLER...


ÇEKÜL EVİ’NDE İLK TOPLANTI...

1 Aralık 2001, Cumartesi günü, Bigadiç Kültür Sanat Evi ve Müzesi açılışına katılan Prof.Dr. Metin Sözen ve beraberindeki ekip, aynı günün akşamı Bursa’ya geçip, 2 Aralık Pazar sabahı, Mudanya’da, Mudanya Kaymakamı ve Belediye Başkanı, Emniyet Müdürü, ÇEKÜL Bursa Şubesi yönetici ve üyeleri, Mudanya temsilcileri ve gönüllülerin düzenlediği bir toplantıya katıldı. Toplantının en önemli özelliği yeriydi: Onarılan ve artık hizmete girmeye hazır hale gelen ÇEKÜL Evi. Yapı, köşebaşında bulunduğu Şükrü Çavuş Sokağı’ndaki komşularından, pırıl pırıl parlayan sarı-siyah şık görünümüyle hemen ayrılıyordu. Taylan Sezginer’in “kupon” olarak hazırladığı afişlerle donatılmış Çekül Evi, biraz “küçük” olduğu için, adeta kendisine “işlevlerden işlev seçmekte” zorlanıyor, onları da kendisine benzemeye davet ediyordu. Toplantı yerel basın tarafından da izlendi.(*)

Atom karıca ve ÇEKÜL EVİ ÇEKÜL EVİ ve Şaziye Sezginer, ÇEKÜL Bursa Şubesi Bşk.

(Buradaki resimler hakkında not: Değerli vaktinizi boşa harcamamak için resimleri yüklenme süresi düşük olan küçük boyutlarda kullanıyoruz. Ancak, onların üzerine tıklarsanız, daha büyük boyutlu olanlarına ve ayrıntılara ulaşırsınız. Oradan "Back"/"Geri" tuşu ile bu sayfaya geri dönebilirsiniz.)

“7 BÖLGE 7 KENT” PROJESİNE BİR “YENİDEN BAKIŞ”

İMKB’nın katkılarıyla satın alınıp restore edilen ÇEKÜL Evi’ndeki ilk toplantıyı yöneten Başkan Vekili Mithat Kırayoğlu, önce “7 Bölge 7 Kent” projesinin (bkz. Cekül Vakfı Web Sitesi ) özellikleri hakkında bir özet sunum yaptı. Kırayoğlu, amacı Türkiye’nin her tarafından seçilmiş kültür mirasını “önce tanıma sonra tanıtma” olan projenin, AB ile entegrasyonda da önemli bir koz oluşturduğunu, "böylesi bir kültür zenginliğinin, kendi kültürünü dünya gündemine sunma çabası içinde olan Avrupa’ya katacaklarına" dikkat çekti. “7 Bölge 7 Kent”in, "ülkemizdeki kıt kaynaklarla, dağınık karar mekanizmalarını bir araya getirerek, etkin adımlar atılmasını sağlaması açısından, kültürel koruma yöntembiliminde de yeni bir aşama oluşturduğunu" vurguladı. “7 Bölge 7 Kent”in “farklılığı” bununla da bitmiyordu; bu proje ile ilk kez, “sivil toplum” önderliğinde, kamu ve yerel yönetim kademeleri bir araya gelip, ortak hareket ediyor ve üretimde bulunuyordu. Ayrıca, yine bu proje ile belki de ilk kez, geleneksel “tek yapı koruma” anlayışı, “doku-sokak-bölge ölçeğinde koruma"anlayışına taşınmıştı.

MUDANYA’NIN FARKLILIĞI

Kırayoğlu’nun, “7 Bölge 7 Kent” projesinde, Marmara bölgesi pilot uygulaması olarak seçilmiş Mudanya’nın, fizik konumu itibarıyle “Kurşunlu-Burgaz-Siğe-Dereköy” ekseninde bir “kültür merkezi” olduğunu vurgulaması üzerine, Prof.Dr. Metin Sözen, AB ve komşu ülkelerle iletişim ve işbirliğinde, Mudanya’nın denizle ilişkisi açısından “Akdeniz ekseni” bağlantısına da dikkat çekti.

MUDANYA ÇEKÜL EVİ’NİN İŞLEVLERİ

Daha sonra Çekül Evi’nin işlevlerinin neler olabileceği konusu tartışıldı. Yer sınırlı, konular çoktu. Ancak, en çok üzerinde birleşilen işlevler şöyle sıralandı: “Mudanya Kent Araştırmaları Merkezi”, “Kent Belgeliği” veya “Bilgi / Belge Merkezi”, (çocukların okuldan sonra gelip çalışabilecekleri) “Etüd-Evi”, “Dijital Eğitim ve Kültürel Arşiv Merkezi”, “Dünya Günü Mudanya Ofisi” ve diğerleri... Kaymakam Mustafa Esen, Çekül Evi’nin “herkesin gelip gidebileceği bir yer” olmasının önemine değinirken, Mudanya Temsilcisi Mustafa Öz, bu yapının oluşturulabilecek bir “Mudanya Bilgeleri Heyeti”ne de evsahipliği yapabileceğini ileri sürdü. Hasan Özgen; "halk katılımının, gereksiz direkler, elektrik telleri v.s kaldırılıp, sokağın tümü düzenlendiğinde, kendiliğinden gerçekleşeceğini”, Mehmet Ata Tansuğ, "boyutu itibarıyle yapının Mudanya ile ilgili etkinliklerin örgütleneceği bir merkez olmaya uygun” olduğunu ve burada “Mudanya’nın öyküsünün yazılmasına başlanması” gerektiğini belirttiler.

İlk toplantı, Çekül Bursa yöneticileri, II. Başkan Mithat Kırayoğlu, Çekül Bursa Başkanı Şaziye Sezginer, Bursa B.Ş.Belediyesi Proje Daire Başkanı Saniye Özİlk toplantı...
Emniyet Md.Ramazan Özbörme,Kaymakam Mustafa Esen, Belediye Başkanı Hasan Aktürk, Çekül Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen... Selim Lümalı, M.A.Tansuğ, Hasan Özgen, KırayoğluMasa çevresindekiler...



BURSA VALİSİ ALİ FUAT GÜVEN İLE İKİNCİ TOPLANTI

Aynı gün öğleden sonra, ÇEKÜL Evi’ne gelen Bursa Valisi Ali Fuat Güven ile bir toplantı daha yapıldı. Bu toplantının özelliği ise Vali’nin sabah yapılan toplantıda ortaya çıkan bazı bürokratik ve finansal sorunlara teker teker pratik çözümler bulması ve başlatılan işlerin tamamlanması için akışı hızlandırmasıydı. Bu bağlamda Şükrü Çavuş Sokağı düzenlemesine ayrılan fonun kullanılabilir kılınması, İskele Meydanı düzenlenmesi için Belediye’ye kaynak yaratılması, Akşam Kız Sanat okulu olarak kullanılan tarihi yapının temizlenmesi ve bahçesinin düzenlenmesi, görüntü kirliliği yaratan elektrik direklerinin kaldırılması... gibi konulardaki önemli tıkanıklıklar giderildi. Dünya Günü’nde Mudanya’da yapılacak etkinliklere de, Bursa Valiliği’nin "evsahipliği" yapmasını isteyen Vali Güven’in en çok üzerinde durduğu konu, “tarihi yapı sahibi vatandaşların, ellerindeki değerleri tıpkı Çekül Evi gibi korumalarının nasıl kolaylaştırılabileceği” idi.

Daha sonra hep birlikte restore edilen ve edilmekte olan mekan ve yapılar ziyaret edildi. Gezi sırasında Bursa Valisi Ali Fuat Güven, Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nin (tarihi kilise yapısı), aslına uygun hale getirilmesi ve Bursa büyük-şehrine de hizmet verecek çağdaş bir kültür odağı olarak değerlendirilmesi için, gerekli çalışmaların hemen başlatılmasını istedi.

Kırayoğlu, Bursa Valisi Ali Fuat Güven, Metin Sözen ve Mustafa Öz Toplantıya Bursa Valisi katılıyor


Eski Jandarma KarakoluOnarımı biten eski Jandarma Karakolu


Karakol binası içeriden detayKarakol içeriden -detay-


İskele Meydanı'nda Pratik Kız Sanat Okulu olarak kullanılan yapıİskele Meydanı, Pratik Kız Sanat Okulu / BUSKİ Sosyal tesisi


Emniyet lokaliEski Karakol


MUDANYA’DA YAPILACAK ETKİNLİKLER

22 NİSAN DÜNYA GÜNÜ - Önceki yıllarda coşkulu Dünya Günü kutlamaları yaşamış Mudanya’nın, geçen yıl Çorum’un yaptığı gibi, bu yılın Dünya Günü”nde, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarına bir çağrı yaparak, etkinliklere evsahipliği yapmasının uygun düşeceğinde birleşildi. ABD’deki “Dünya Günü Merkez Komitesi”nin, yerküre kastedilerek “Evimizi koruyalım” (“Protect Our Home”) başlıklı ana temasının, somut olarak korunan “ev”lerle de örtüştüğü, Mudanya’da hızla artan koruma örneklerinin bu bağlamda da iyi bir “plato” olacağı görüldü. (Bu arada bu satırları okuyanların henüz üye olmamışlarsa, buradan ayrılmadan önce sayfanın en altındaki kutulara e-posta adreslerini bırakarak Çekül ve Dünya Günü İletişim Ağı’na üye olmalarını rica edelim!- ÇEKÜL)

11-12 Mayıs 2002 - MUDANYA "KÜLTÜR ÇIKARTMASI" – Mudanya’daki koruma çalışmalarının değerlendirileceği bu etkinlik, Çekül Evi’nin yanısıra, Şükrü Çavuş Sokak, Mudanya Mütareke Meydanı ve İskele Meydanı proje alanlarının gezilmesi, restorasyonu tamamlanmış ve yeniden işlevlendirilmiş yapıların ziyaret edilmesi olarak programlandı. Bu yapılar şunlar:

1- Mütareke Binası- Müzesi
2- Eski Jandarma Karakolu- Mudanya Belediyesi prestij kabul mekanı ve sergi holü
3- Eski Polis Karakolu- Mudanya Emniyet Müdürlüğü Sosyal Tesisleri
4- Pratik Kız Sanat Okulu- BUSKİ Sosyal Tesisleri
5- Çekül Evi- Mudanya Araştırmaları Merkezi
6- Tahir Paşa Konağı- Müze
7- Eski Kilise- Uğur Mumcu Kültür Merkezi
8- Cüneyt Pekman Evi- Konut
9- Yaşar Karagöz Evi- Konut


MÜTAREKE KUTLAMASI- 2002 11 Ekim’inde 80. yıldönümü yaşanacak olan Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı ve yeniden elden geçirilecek onarılan “Mütareke Binası”nın görkemli bir törenle aynı tarihte yapılacak bir kutlamaya evsahipliği etmesi...


SONUÇ...



Sizce de Mudanya’daki bu gelişmeler, dünyanın içinde bulunduğu bu “tuhaf” kesitte hayli “iç acıcı” değil mi?



(*) Aynı zamanda Mudanya'nın "babadan oğula" fotoğrafçısı da olan Mudanya Gazeteciler Cemiyeti üyesi, gazeteci Çetin Gerçekçi, Mudanya'nın 1925'ten 1999'a kadar geçirdiği evreleri saptayan fotoğrafları bir CD-ROM'da toplamış. Web sitesi: http://fotocetin.cjb.net Telefonu: 90-224 5441270.
Konuyla ilgili diğer web siteleri: Bursa Valiliği: http://www.bursa.gov.tr
Mudanya Online: web sitesi