Cuma, Eylül 07, 2001

BARTIN’DA YAŞAMSAL KARAR...

Nisan 2001’de Köy Hizmetleri’nce Küre Dağları Milli Parkı “mutlak koruma zonu” sınırları içinde başlatılan yol inşaatı, tüm tepkilere ve Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü’nün “iptal kararı”na rağmen sürüyor...

Mayıs ayı başında Bartın temsilciliğimizden gelen bilgi doğrultusunda yayınladığımız tepki mesajına, bu kez son olmasını umarak bir yenisini ekliyoruz.

Başta Orman Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Köy Hizmetleri’nden sorumlu Devlet Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile konuya yakın kişi ve kuruluşlara ilettiğimiz mesajı kamuoyunun bilgisine sunuyor, ormanlarımıza yeni bir kara leke daha sürülmeden girişimin bir an önce sona ermesini bekliyoruz.

Saygılarımızla


ÇEKÜL VAKFI ÇEVRE BİRİMİ

(Ek: MEKTUP:)

3 Eylül 2001



Sayın Prof. Dr. Nami ÇAĞAN
ORMAN BAKANI




Bilindiği üzere, Küre Dağları Milli Parkı içinde Bartın-Arıt-Aydınlar Köyü’nden Kurucaşile-Başköy doğrultusunda süren yol yapımı, birkaç aydır olumlu-olumsuz gelişmelerle gündem oluşturuyor.

Küre Dağları Milli Parkı gibi biyolojik zenginlik (yaban hayatı-bitki çeşitliliği-jeomorfolojik oluşumlar) bakımından son derece önemli ve koruma altına alınmış değerlere sahip bu benzersiz coğrafyanın doğal yapıyı bozarak ilerleyen bir yol inşaatına feda edilmesi, kabul edilemez bir yanlış olarak sürmektedir.

Ulusal ve yerel sivil kuruluşların-meslek odalarının mücadelesine ve Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü’nün 20 Haziran 2001 tarihli resmi yazısında belirtilen “iptal kararı”na rağmen Köy Hizmetleri yetkililerince yol yapımının sürdürülmesi, üzüntü verici, bir o kadar da dönülmesi zorunlu bir “yanlış” olarak karşımızda durmaktadır.

Doğal ormanlarımızda yıkıma neden olan inşaatın bitirilip yolun kullanıma açılmasıyla oluşacak insan etkisiyle, bölgedeki doğal yaşamın uzun dönemde yerine konamaz kayıplara uğraması kaçınılmaz olacaktır.

Bu girişimin en kısa zamanda durdurulmasını diliyor, “yaşamdan yana” bir kararın ivedi biçimde uygulanacağını umuyoruz.

Saygılarımızla

Prof. Dr. Metin SÖZEN
Yönetim Kurulu Başkanı
ÇEKÜL