Cuma, Ağustos 10, 2001

Akseki Yaz Okulu: 15-24 Temmuz 2001 - Akseki


Resmi daha büyük görmek için lütfen tıklayın

Akseki, ÇEKÜL’ün 7 Bölge 7 Kent projesinin Akdeniz bölgesindeki kenti. 7 Bölge 7 Kent projesi, kentlerdeki kültürel dokuyu ayakta tutmak ve çevresindeki doğal zengiliği korumak amacıyla 1998 yılında başlatılmış. Hedef ise, 7 kenti katlar halinde çoğaltarak Türkiye’nin her kentini koruma altına almak.
Resmi daha büyük görmek için lütfen tıklayın
Proje kapsamında kentlerde, “Çevre ve Kültür evleri”nin restorasyon çalışmaları ve restorasyonu biten evlerin iç donanımları devam ederken, projeleri havza boyutuna taşıma çabalarında da aşamalar kaydediliyor.
Resmi daha büyük görmek için lütfen tıklayın
Restorasyon projelerinin çıkış noktaları sayılan röleve çalışmaları, yaz okullarında uzman mimarların gözetimi altında mimarlık ve restorasyon öğrencileri tarafından yürütülmekte. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Akseki ve Birgi’de mimarlık yaz okulları yapıldı. Divriği ve Kemaliye ise bu sene ilk kez öğrencilere ev sahipliği yapacak.

Akseki Yaz Okulu, bu sene Isparta Üniversitesi Mimarlık Öğrencileri ve Safranbolu Meslek Yüksek Okulu restorasyon bölümü öğrencilerini ağırladı. Öğrenciler, Antalya Mimarlar Odası, ÇEKÜL vakfı ve sekiz uzman mimar gözetimi altında röleve çalışmalarını tamamladılar. 15- 24 Temmuz arasında gerçekleştirilen yaz okulu, bir yıl önce Anadolu Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesinin yapmış olduğu çalışmaların devamı niteliğinde idi. Yaz okulu, ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu üyelerinden ve Antalya ÇEKÜL temsilcisi mimar Recep Esengil’in ve mimar Mine Kaya’nın gönüllü destekleri ve liderliğinde gerçekleştirildi.
Resmi daha büyük görmek için lütfen tıklayın


Sarıhacılar’a ziyaretçi akını

4 Ağustos 2001

Akseki yaz okulunun ardından çoğu İstanbul’da yaşayan Sarıhacılar köyü sakinleri yıllar sonra köylerine bir ziyaret gerçekleştirdiler. 4 Ağustos günü üç yüze yakın ziyaretçiyi ağırlayan köyün eski sakinlerine, Ömer Doruk Tesislerinde yemek ikram edildi. ÇEKÜL vakfı Antalya temsilcisi Recep Esengil ve Mine Kaya, ziyaretçilere köy ve havzada yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdiler.

Bilindiği gibi Sarıhacılar köyü, Akseki- İbradı havzası içinde kültürel bakımdan önemli bir yere sahip olmakla birlikte yıllardır terk edilmiş durumda. Köy, ÇEKÜL’ün girişimleri ile sahiplerine ve ziyaretçilere cazip hale getirilerek koruma altına alınmaya çalışılıyor.


Sarıhacılar köyü irtibat için: İrfan Çömezoğlu (tel: 0216 336 1601)

Yazan: Zeynep Boratav,
Çekül Vakfı Genel Koordinatörü


Below is the English outline of the same post:

Report from CEKUL, Foundation for Protection and Promotion of the Environmental and Cultural Heritage
August 2001, Istanbul- Turkey

By Zeynep Boratav, General Co-ordinator
E-Mail: koordinator@cekulvakfi.orgr.tr
http//:www.cekulvakfi.org.tr


Akseki Architectural Summer School

Akseki, located in Southern Anatolia is one of endangered traditional architectural urban fabric in Turkey. The city is a part of “7 Regions 7 Cities” project of ÇEKÜL- a long-term project intends an integral program for the conservation of the urban architectural heritage as well as the natural resources.

As in each year the city hosts various students throughout Turkey, this year Akseki Summer School hosted students from Isparta Suleyman Demirel Architectural Department and Safranbolu Technical High School Restoration Department. Accompanied with the students, eight architects were in town for supervision of the works.

Major drawings and initial measurements considered as an introductory part for the restoration were done by the young volunteers and conducted by Antalya City Chamber of Architects and CEKUL Foundation.

Akseki District Governership, Akdeniz University and Akseki Municipality have given technical and financial support to the summer school. The works were based on last years studies done by Anadolu University Art History Department.