Pazartesi, Temmuz 09, 2001

Kastamonu Uçurtma Şenliği - Zeynep Boratav'ın kaleminden...


10 Haziran 2001


Zeynep Boratav

Koordinatör


e-posta: koordinator@cekulvakfi.org.tr

Ali Akdamar'ın 'dicitıl' kamerasından!



ÇEKÜL Vakfı Kastamonu temsilciliği tarafından bu yıl ilki düzenlenen uçurtma şenliği 10 Haziranda Kastamonu’nun Uzunyazı mevkiinde gerçekleşti. Havaalanı olarak planlanan yerin yanında alabildiğine yeşil ve etrafı ağaçlık olan alan şenlik için beşbin kişiyi ağırladı.

Uluslar arası bir organizasyonu aratmayan titizlik ve ciddiyette altyapısı hazırlanan etkinlik için ÇEKÜL temsilcilerine Kastamonu Valiliği başta olmak üzere, Kastamonu Belediyesi, Jandarma İl Teşkilatı, Kastamonu Eğitim Fakültesi, Kastamonu Meslek Lisesi ve diğer yerel kurum ve kuruluşlar ve sivil insiyatifler destek verdi. Şenliğe mali destek ise, Reis Gıda, Bülbüloğlu, Ramsey, Öz Ye-Ye Kuruyemiş, Kastamonu Holding, Özel Uğur Hastanesi, NSY Mimar Mühendislik Ltd Şti, Menekşe Dershanesi’nden geldi.

Etkinlik duyuruları ve yarışma günler öncesinden şehrin çeşitli yerlerine ilanlar şeklinde ve yerel medya yolu ile yapıldı. Değişik uçurtma yapış tekniklerini anlatan web sitelerinin adresleri basın yolu ile dağıtıldı. Okullarda önceden duyurular yapıldı.

400 uçurtma ile sınırlı tutulan yarışma İlköğretim, lise ve büyükler olmak üzere üç kategoride gerçekleştirildi. Yarışmacılar üçerli ekipler halinde yarışmaya katıldılar. Yedi kişiden oluşan yarışma jürisi, uçurtmaların yapılış tekniğine, estetiğine ve yarışmacıların uçurma şekline göre puanlama yaptı. Uçurma tekniğinin ağırlıklı olduğu puanlama sırasında, estetiği mükemmel olan, ancak uçmakta güçlük çeken uçurtmalar daha az puan alabildiler. Bu uçurtmalar arasında Kastamonu ünlü konaklarını simgeleyen uçurtmalar da dikkat çekti. Bazı uçurtmaların üzerinde çevre ve doğayı korumaya yönelik mesajlar da güne anlam kattı.

Kastamonu Eğitim Fakültesi ve Meslek Okulu’ndan 15 ÇEKÜL Gönüllüsü saha temizliği, yarışma anonsları, müzik organizasyonu gibi görevlerde yer alırken, etkinlik sonunda uçurtmalarını havalandırmayı ihmal etmediler.

Bütünüyle sivil katılımın olduğu etkinlikte, yetişkinlerin çocuklardan daha hevesli olduğu gözlendi. Eski uçurtmalara özlem, yeni teknikle yapılmış olanları küçümseme, nesiller arası tatlı bir rekabet yarattı. Etkinliği, folklor gösterileri, rock müziği konseri, belediye bandosu konseri gösterileri zenginleştirdi. Saha kenarındaki standlarda, yöresel yemekler başta olmak üzere diğer yemekler, el sanatları ürünleri, ve belki bu tür etkinlikte en önemli yer tutan uçurtmalar sergilenerek satışa sunuldu.

Jüri, yarışma sonuçlarını değerlendirmek üzere toplandığı sırada, rüzgar şiddetlendi, tüm uçurtmalar havalara yükseldi. En yükseğe çıkan uçurtma, ipleri birbirine karışan uçurtmalar, uçurtmasının ipini bırakmadan ödülünü almak için standa gelen yarışmacı ve tüm uçurtmaların üzerinden uçurtmaları kıskanırcasına geçen uçak etkinlik sırasında göze takılanlardı.
Bu da tele takılanı!


Etkinlik, yarışmaya mali destek sağlayan kuruluşların cömert ödülleri ile noktalandı. Herkes güler yüzle ayrılırken, bir sonraki senenin hazırlıkları yapılmaya başlanmış, katılımın uluslar arası boyuta taşınması için girişimler başlatılmıştı bile.